HISTÒRIA DE TV3

 

Les emissions regulars de TV3 van començar a les 15:30 hores del 10 de setembre de 1983, un dia abans de la Diada de Catalunya. TV3 va ser la segona cadena autonòmica a néixer, després d'Euskal Telebista. TV3 es el principal canal de televisió de TVC (Televisió de Catalunya), empresa pertanyent a l'ens públic CCMA (en català, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) el primer a emetre tota la seva programació exclusivament en català. A l'agost de 1983 es va instal·lar el centre emissor central a la muntanya Tibidabo. En aquest temps s'emetia una carta d'ajust des de les 9:00 fins a les 21:00 hores.

TV3 no va ser la primera televisió en català. La primera en emetre en llengua catalana va ser Televisió Cardedeu tambe la primera televisió local del estat español. Cardedeu és un municipi de la comarca del Vallès Oriental i forma part de la subcomarca del Baix Montseny. El terme municipal dista a 38 km de Barcelona.

Logo Cardedeu RTV 1981

 

La primera emissió es va fer el 7 de juny de 1980. El 23 de juny de 1981 Radiotelevisió Cardedeu va inaugurar les seves emissions regulars amb un programa especial. Les emissions eren alegals així que la Guàrdia Civil  tancaria les emissions.

A partir del setembre de 1981 s'aconseguí emetre d'una forma discreta i regular amb el consentiment de les autoritats de l'època a canvi de què no fessin soroll, però el març de 1982 inicià les emissions regulars i a l'abril un nou de tancament, i després d'un temps de tancament voluntari, s'aconseguír negociar les condicions per l'emissió.

 

Logo 1 TV3 1983 -1982

Fins a l'engegada de les emissions regulars, prevista per a gener de 1984, TV3 es va esforçar a ampliar la seva pròpia estructura de repetidors per tot el territori català, ampliant així la pròpia cobertura a les principals ciutats. Les següents emissions en proves van tenir lloc el 20 de novembre. En aquest moment l'existència de TV3 era alegal perquè no hi havia una normativa per a canals autonòmics, a l'espera que el Govern aprovés la "Ley del Tercer Canal de Televisión". Els primers estudis de TV3 estaven situats en un edifici d'oficines de l'avda diagonal a la ciutat de Barcelona.

TV3 va iniciar les seves emissions regulars el 16 de gener de 1984 a les 20:00 hores. En els seus primers mesos, la programació estava restringida a quatre hores diàries en l'horari estel·lar. La programació de TV3 es va ampliar a la sobretaula el 2 d'abril de 1984. El canal ja podia sintonitzar-se en tot Catalunya, i a poc a poc es va ampliar la cobertura a altres zones, com les Illes Balears i els Pirineus Orientals.

 

Enric Calpena en una de les primeres emissions

 

Un any després, una associació valenciana de radioaficionats va instal·lar pel seu compte un repetidor a Sueca (València) per vore TV3, que va ser precintat per les autoritats locals. L'associació  (ACPV) Acció Cultural del País Valencià va emetre bons solidaris per sufragar la instal·lació de repetidors a les ciutats de la Comunitat, arribant d'aquesta manera el senyal de TV3 a la Comunitat Valenciana entre els anys 1985-1988.

A l'abril de 1986 TV3 va inaugurar els estudis centrals en Sant Joan Despí (Barcelona.) El trasllat a la nova seu va propiciar un fort augment de la producció pròpia, i nous programes en comptar amb nous estudis i equipament.

En 1987 es va introduir el so dual, pel qual podien escoltar les sèries estrangeres en versió original, i en 1990 es va introduir el Teleservei.

El 23 d'abril de 1989 comencen les emissions regulars del segon canal autonòmic en catala el CANAL 33. La cadena va començar emetent programes anteriorment transmesos per TV3 i cicles de pel·lícules, per passar al setembre de 1989 a emetre programació propia.

 

Logo 1 CANAL 33 1988

 

TV3 emet un segon canal d'àudio durant l'emissió de sèries en llengua estrangera i pel·lícules amb l'àudio original, primer utilitzant el sistema Zweikanalton i actualment utilitzant Nicam. El 1988, TV3 va començar un procés de descentralització, primer amb la radiodifusió de programes en aranès a la Vall d'Aran i, un any més tard, va obrir sucursals a Girona, Lleida i Tarragona, alhora que va crear l'any següent el Telenoticies comarques, un programa de notícies d'àmbit local emès simultàniament en quatre edicions diferents

Les emissions per satèl·lit de Televisió de Catalunya varen començar en proves els dies 10 i 11 de setembre de 1995 a través dels satèl·lits de l'empresa Eutelsat per a Europa. TV3CAT, que fins al dia 28 de maig del 2009 s'anomenà Televisió de Catalunya Internacional (TVCi). L'1 de maig de 2012 tancà les seves emissions per satèl·lit, i potencià les emissions del canal per internet i a través de les xarxes de televisió per cable i ADSL a Espanya. L' 23 d'abril de 1996 varen començar les emissions de TVC internacional pèl satèl·lit Astra (fins 2012) al desembre del mateix any va començar el canal Galeusca (una unió entre ETB, TVG i TV3 per emetre a l'Amèrica llatina), del qual TV3 es va separar per emetre el seu propi canal a través d'Hispasat l'11 de setembre de 1998.

 

Logo TV3 CAT

 

l'11 de setembre de 2003 naix El CANAL 3/24. el primer canal informatiu de l'estat espanyol en emetre les 24 hores en format 16:9, des del dimarts 2 de febrer de 2010. Des del 10 de gener de 2011 ofereix l'emissió en directe del Telenotícies vespre amb traducció simultània a la llengua de signes catalana  El CANAL 3/24 "Tot el que vols saber, quan ho vols saber"

 

Logo 1  Canal 3/24

 

El canal ESPORT 3 és dedicat als esports, que va començar l'emissió en proves el 22 d'octubre de 2010 coincidint amb els Special Olympics i de forma regular el 5 de febrer del 2011. Alguns programes que s'emetien a TV3 van passar a formar part del nou canal.

 

Logo ESPORT 3

 

Al febrer 2011 TV3 va dir adéu a les seves emissions a la Comunitat Valenciana després de 28 anys. Acció Cultural del País València (ACPV) , va tancar les seves últims tres repetidors en funcionament a causa de l'amenaça de noves multes per part de la Generalitat Valenciana del PP. De no haver clausurat les emissions, la Conselleria de Justícia hauria imposat una nova sanció de 120.000 euros i hagués iniciat nous expedients que li haguessen costat  60.000 euros cada 15 dies. Un situació insostenible ja que en l'actualitat el muntant de multes imposada a l'associació supera els 680.000 euros.

 


Intent de tancament del repetidor de la Carrasqueta 2007

 

El tancament dels senyals va provocar reaccions negatives pel  PSPV i Compromis. Així mateix, l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana ha acusat públicament a la Generalitat del PP d'impedir la difusió de la llengua valenciana. Les crítiques, a més a més, també arriben a la si de la Generalitat, en què l'Acadèmia Valenciana de la Lengua ha mostrat la seua disconformitat amb la mesura, i hi ha exigit urgentment un acord de reciprocitat entre la CCRTV i la RTVV. Per altra banda, membres destacats del PP també han mostrat la seua disconformitat amb la mesura, especialment el PP de Castelló. ACPV, per la seua banda, va mantenir una agenda de mobilitzacions per a protestar públicament pel tancament davant allò que considera com un atac a la llibertat d'expressió.

El mes d'abril de 2015, conjuntament amb el canal 33 i el Canal Super3, va deixar d'emetre a les Illes Balears com a conseqüència de la reordenació de l'espai radioelèctric. Aquesta decisió del Govern de les Illes Balears fou molt controvertida per l'existència d'alternatives tècniques que haurien fet possible la continuïtat de la seva recepció.

El 17 de desembre de 2015, va tornar el senyal del canal 3/24, juntament amb el Canal 33 a les Illes Balears, ja que el nou Govern Balear de Francina Armengol, va prometre el retorn de les emissions, formulant la solució tècnica d'adaptar el multiplex autonòmic del canal 26, comprimint i optimitzant estadísticament el senyal de la resta de canals, sense mimvar la qualitat del senyal d'alta definició d'IB3 la televisió pública balear. El fet del retorn del senyal ha comportat un augment de l'oferta pública de canals a les Illes Balears.

Els valencians podran tornar a vore TV3 quan enguany es pose en marxa A PUNT la nova RTVV. La vigència de l'acord de reciprocitat entre TV3 i Canal 9 que va impulsar el PP pot recuperar-ne les emissions. Mentre el Consell han establert contactes per fer-ho realitat. Tot i que el Govern valencià reclama un nou múltiplex, hi ha diverses propostes per emetre de nou, TV3 amb l'actual espai radioelèctric. L'acord firmat en 2013, en aquell moment conseller de presidència, possibilita la difusió efectiva de les emissions dels canals de televisió de titularitat de la Generalitat de Catalunya (TV3, 3/24, CANAL 33, Esport3, TV3HD,TV3CAT) en el territori de la Comunitat Valenciana, així com els canals de la Generalitat de la Comunitat Valenciana (Canal Nou, Canal Nou HD, Canal Nou Dos, Canal Nou 24, Canal Nou Internacional) en el territori de Catalunya.

Reciprocitat  À punt i TV3

 

L'acord sobre la reciprocitat de les emissions va ser ratificat en la trobada que van tindre el ex president català, Carles Puigdemont, i el president valencià, Ximo Puig, a Barcelona en maig del 2015. Actualment, el múltiplex valencià està reservat en un 50%. Una impossibilitat, que obliga al Govern valencià a exigir a Madrid un segon múltiplex per vore TV3, tal com recull la versió del Pacte del Botànic.

L'any 2014 diverses autonomies de l'Estat va perdre un múltiplex-, i, especialment, per la reducció dels canals de TDT perquè la telefonia mòbil ocupe aquest espai de forma progressiva.