A LA NOSTRA MARXA

Festa  - Tradició  -  Cultura

 

Els programes a la ràdio en llengua valenciana han estat sempre molt escassos a la ciutat de València i al llarg del País Valencià. Però un programa que sempre recordarem per la seua qualitat, personalitat i perquè va ser tot un èxit era "A La Nostra Marxa" sempre fora de serie.

El programa presentat, dirigit e interpretat per l´activista Simó Aguilar i Castelló. "A La Nostra Marxa" ve a ser el primer en llengua valenciana i pioner a la ràdio lliure, on la cultura i les tradicions eren al primer lloc.

El programa va nàixer a la dècada dels anys 80 a RÀDIO KLARA, on coneixeria un notable èxit.

A 1989 "A La Nostra Marxa" va tornar a ser emés cada dilluns a la vesprada per RADIO FUNNY, temps també en qué va continuar collint un gran èxit. Pero el major èxit del programa data dels principis del anys noranta, concretament a agost de 1992. El programa naix de nou, a la ràdio lliure i cultural ONDA ACCIÓN  106.1 fm els dissabtes per la vesprada. Simó Aguilar i el seu programa tindria un èxit en tots els mesos de la seu-a emissió.

Després de la desaparició de ONDA ACCIÓN, a juny de 1993, Simó Aguilar inaugura la segua pròpia ràdio per 99.4 fm. RADIO NOVA continua amb el programa fins a finals de 2006.

El programa "A La Nostra Marxa" va ser creat per a difondre la normalització i la promoció de la nostra i bonica llengua valenciana principalment, així com per a també defensar i recuperar tot el que és i pertany als valencians.  En este programa, donar a conéixer la música de tots aquells grups que canten en valencià també va ser un dels principals compromisos.

Cal assenyalar que el programa gaudia de nombrosos espais entre els que més destacaven:  El correu dels oients, Música en valencià o Pobles de L´orta Nort en festes. També nombrosos grups i solistes varen ser entrevistats al programa, incloent a Presuntos Implicados, Els Pets o Chimo Bayo.

Al programa també  hi  havia un club propi, una associació cultural sense ànim de lucre anomenat "Club A La Nostra Marxa" que participava en nombroses manifestacions així també con a actes socials i culturals reivindicatius. El club també oferia premis, concursos literaris i festivals de música a tota mena de destacades personalitats del panorama valencià.

 

 

Programa "A la nostra marxa" 1988

 

El nostre company i amic Simó Aguilar era una persona àmpliament extraordinària, fins i tot recordarem una de les seu-es frases "Això és molt fort, nano".

Molts de nosaltres hem après amb Simó el respecte a la nostra terra, la nostra llengua, les nostres festes i tradicions, per descomptat la nostra ràdio lliure. Simó Aguilar va ser membre  de la Junta Central Fallera i un dels socis de ACPV (Acció Cultural Del País Valencià).

La perduda de Simó Aguilar fou un cop terrible a la cultura, les festes i per damunt de tot a les falles.

Des d'ací, tots els socis i amics de la ràdio sempre el recordarem com un gran valencià que va dedicar part de la segua vida a València, als valencians i a la ràdio lliure.

A la memòria de Simó Aguilar i Castelló.

Salutacions amics,

 

Toni Bogart

 

 

Fotografies : Toni Bogart i Club A la Nostra Marxa